середу, 24 червня 2020 р.

"Життя без наркотиків"

26 червня - Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом


Про наркоманію нині говорять у всьому світі. З нею пов’язують і падіння звичаїв, і зростання злочинності. Ця проблема турбує політиків, медиків, соціологів, юристів, педагогів. У 1987 році Генеральна асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом 

  Слово «наркоманія» пішло від грецьких «narke» - затьмарення свідомості, заціпеніння, оніміння, паралічі та «наркозис» - смерть, манія, божевілля, безумство, пристрасть. У цих словах є коротке пояснення стану, до якого потрапляє той, хто приймає наркотики, а також наслідки їх прийому. 
Історія появи наркоманії: 
    Історія наркотиків стара як людство! Наркотики були відомі і вживалися дуже давно! Наркотичні речовини почали застосовувати в далекому минулому. Перше знайомство з наркотиками сталося на зорі розвитку людства після того, як люди навчилися користуватися вогнем. Розпалюючи в печері багаття, первісні люди вдихали оксид вуглецю, що утворюється під час горіння. Одурманення відбувалося і від вдихання диму під час згоряння різних рослин, серед яких могли бути мак, коноплі, тютюн. Інший шлях ознайомлення з наркотиками – випадкове вживання в їжу або жування рослин, що мають наркотичні властивості. Історії релігії відомо безліч прикладів використання наркотичних рослин, які віщуни і служителі культу різних релігійних напрямів використовували під час обрядів та ритуалів, щоб викликати особливе почуття психічного підйому з елементами порушення свідомості. 
     У сучасному світі наркоманія захопила чорний ринок ще в 20-х роках минулого віку! У 80-ті роки, нова забава разом із усіма західними цінностями прийшла в ряди і нашої молоді, Адже основна частина наркоманів – підлітки і молоді люди, які набагато слабкіші психологічно аніж дорослі. Спробувати наркотики часом пропонують “найближчі друзі», і щоб не загубити обличчя перед ними молода людина погоджується на експеримент. Більшість підлітків, і не підозрюють, у що цей експеримент обернеться для них у недалекому майбутньому. Вони, підбадьорені словами “друзів”, пробують, а потім багаторазово шкодують про цю мить. Як правило, наркомани, коли усвідомлюють, що вони хворі, намагаються реабілітуватися, але, на жаль, більшість з них повертається до наркотиків, лише трохи подовжуючи життя, яке вже не в радість ані їм, ані рідним! 
     Щороку збільшується кількість злочинів, скоєних людьми у стані наркотичної дії, або в пошуках коштів на наркотичні засоби. Кожного року скоюється понад 10 тисяч злочинів, серед яких вбивства, розбійні напади, пограбування, крадіжки. 
Споживання наркотиків має численні наслідки для споживача і суспільства в цілому. Поширення споживання наркотиків шляхом ін’єкцій приводить до зростання ризику зараження інфекціями, що передаються з кров’ю (ВІЛ, гепатит В та С, COVID-19). 
     Перед тим, як спробувати наркотик, варто задуматися: чи потрібний цей букет хвороб, що передається через голку? Отримавши веселощі на час, взамін поступово віддається життя! За оцінками фахівців зараз у світі налічується понад 250 млн. наркоманів. 60 % хлопчиків – підлітків та 20 % дівчаток у віці 14-17 років хоча б раз пробували наркотичні речовини. З кожним роком кількість залежних серед молоді зростає. Це і наркоманія, і токсикоманія, і тютюнопаління, зловживання ліками, енергетичними напоями, алкоголем, тощо. Такі залежності важко долати самотужки, тож якщо так сталося, що людина вже потрапили в тенети цієї хвороби, важливо вчасно звернутися за допомогою до фахівців, рідних та друзі, які готові будуть допомогти.

ДОПОМОГА НАРКОЗАЛЕЖНИМ: 
Служба соціально-профілактичної роботи Солом’янського районного у місті Києві Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді пропонує безкоштовну психологічну, соціальну допомогу наркозалежним та їхнім родинам. 
Звертайтеся за адресою: вул. М. Кривоноса, 21 (Солом’янський районний у м. Києві центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді). 
Час: субота – 11.00-14.00 
Попередній запис на консультацію до психолога-консультанта з хімічних залежностей за телефоном: 243-75-26. 
Під час карантину до 31 липня організація працює в обмежених умовах та приймає тільки за попереднім записом. 

До вашої уваги книга з фондів біблотеки:
В. Ю. Юнак "Наркоманія - дорога в безодню", Видавництво "Здоров'я", 2001


Теми книги:
Історія розвитку хвороби "пристрасті"

Наркотичні засоби

Клінічні форми наркоманії

Розвиток пристрасті до наркотичних речовин

Наслідки наркоманії

Соціальний портрет хворого на наркоманію

Наркоманія і СНІД

Профілактика і лікування наркоманії

Немає коментарів:

Дописати коментар