середу, 21 жовтня 2020 р.

Єреванська: історія однієї вулиці

Історичний екскурс

Вулиця Єреванська, 1960 рік

Вулиця Єреванська , 1962 рік

Вулиця Єреванська, 2020 рік

Вулиця Єреванська, 2020 рік


Єреван́ська ву́лиця - вулиця в Солом'янському районі міста Києва, житловий масив Першотравневий. Пролягає від площі Космонавтів та Чоколівського бульвару до Курської вулиці. Прилучаються вулиці Авіаконструктора Антонова, Пітерська, Іскрівська та Козицького. 
     Вулиця Єреванська, як і будь-яка інша має свою передісторію, історію, теперішнє і майбутнє. Передісторія вулиці сягає далекого ХІХ століття, коли в 1869 році робітники і залізничники звернулись до міської думи з проханням виділити їм на пільгових умовах землі під забудову. Рішенням міської думи, в 1901 році було офіційно ухвалено забудову селища. На цій землі було побудовано 2-3 кімнатні будиночки з присадибними ділянками для робітників і службовців. В 1905 році селище було освячено і наречено Чоколівкою, на честь купця І гільдії, гласного міської Думи М. І. Чоколова, який сприяв виділенню землі і отримання робітничою артіллю кредиту у 20 тис. крб. Це селище розмістилося в районі теперішніх Караваєвих дач і сучасної Чоколівки. А на місці площі Космонавтів, вулиць Єреванської, Іскрівської, Пітерської був пустир, порослий бур’янами з поодинокими халупами, вкритими соломою. Так було до Другої світової війни. 
     Після війни весь Київ лежав у руїнах. В 50-х роках ХХ століття на місці старого селища і Кадетського Гаю виросли багатоповерхові будинки. Протягом 1957-1963 р.р. тут виріс Першотравневий житловий масив (архітектори О. І. Захаров, С. Б. Шпільт і Л. Г. Стависька). Назва походить від селища імені Першого Травня, забудову якого здійснювали житлові кооперативи залізничників. А до революції 1917 року тут проводились робітничі маївки. 
     Першотравневий житловий масив – перший житловий масив у Києві, створений методом індустріального домобудування. Мікрорайони масиву забудовано 5-, 9-, та 12-ти поверховими житловими будинками. В кожному мікрорайоні – школа, дитячі дошкільні заклади, працюють торгово-побутові заклади. Є кінотеатр «Супутник», Палац творчості юнацтва, басейн, спортивні і ігрові майданчики. Головні магістралі: Чоколівській бульвар, вулиця Єреванська, Уманська, Іскрівська, площа Космонавтів. Загальна житлова площа масиву – 121 га. Під вулицею Єреванська протікає струмок Кадетський Гай, повністю взятий у колектор під час будівництва цього масиву. 
     Перша назва вулиці – «Нова п’ятсот третя». Назва вірогідніше всього, походить від нумерації забудови мікрорайону (нинішня вулиця Іскрівська мала назву «Нова п’ятсот шоста»). В державному архіві міста знайдено дані про те, що ця назва «Нова-503» збереглася до 1957 року. 
     З 1957 року вулиця називалася «Тетіївська». Назва походить від переселенців з м. Тетіїв Київської області. Назву «Тетіїв» пов’язують з іменем половецького хана Тетія, про якого згадує літопис 1185 року. Цю назву пам’ятають старожили нашого мікрорайону: Курганова Н. А., Шитікова Н. О. Ця назва збереглася до 1959 року. 
     За даними відділу використання інформації архіву, вулицю перейменовано в «Єреванську» на честь міста-побратима Києва міста Єревану в ІІ півріччі 1959 року. На вулиці, в сквері відбувалися дружні зустрічі киян з єреванцями, які приїздили в Київ для розширення культурних зв’язків. Була створена вірменська громада «Україна-Вірменія», яка існує і нині. Сьогодні в бібліотеці ім. М. К. Реріха, що розташована на вулиці Єреванська, 12 функціонує кімната вірменської культури «Навасард», в якій існує література вірменських авторів та література на вірменській мові. Кімната оформлена у національному стилі та має атрибути вірменської культури. Бібліотека проводить спільні культурно-просвітницькі заходи з «Київською вірменською громадою» та організацією «Київські вірменки». 
     Гордістю мікрорайону є парк культури і відпочинку «Юність» (вул. Єреванська, 30) – це улюблене місце відпочинку солом’янчан. 
     Вулиця Єреванська з одностороннім автомобільним рухом надзвичайно затишна та зелена. Маючи близьке розташування до центру міста, вона зберегла особливий дух околиці, колорит і романтику вулиці невеликого містечка, де всі всіх знають, а зустрівшись на вулиці вітаються. 
     Все, що потрібно для життя є на цій вулиці: школа, дитячій садочок, магазини, банк, поліклініка, ветеринарна клініка, дитяча та доросла бібліотеки, театр, сквери і парк, спортивні заклади, перукарня, кафе, аптеки. 
     Єреванська пульсує насиченим і цікавим життям. 

Фотоальбом: Осіння мелодія вулиці Єреванська:

Банки: Державний український банк «Укргазбанк» - вул. Єреванська, 1 

Бібліотеки:
Імені М. К. Реріха – вул. Єреванська, 12
Імені Олеся Донченка – вул. Єреванська, 13 

Відділ громадянства, паспортної та імміграційної служби: ДМС Солом’янський районний відділ – вул. Єреванська, 25

Дозвілля:
Камерний театр-студія «Дивний замок» - вул. Єреванська, 11 

Дошкільні навчальні заклади:
Дитячий садочок № 360 – вул. Єреванська, 16-.

Зв'язок:
Укрпошта №87 – вул. Єреванська, 9

Медицина, охорона здоров’я:
Поліклініка №3 – вул. Єреванська, 6

Освіта:
Середня загальноосвітня школа № 166 – вул. Єреванська, 20; 
Київське вище професійне училище швейного та перукарського мистецтва – вул. Єреванська, 12-а

Немає коментарів:

Дописати коментар