понеділок, 9 жовтня 2023 р.

«Минуле і сьогодення Академії імені Михайла Бойчука»

Презентація художньої виставки


8 жовтня в День художника України в нашій бібліотеці відбулося відкриття виставки дипломних робіт студентів Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.
Це саме той вищий мистецький заклад міста Києва, який впродовж багатьох років навчає та готує митців різних спеціалізацій. В основу академії закладено давні традиції українського національного мистецтва.

На виставці представлені роботи факультету декоративно-прикладного мистецтва, зокрема дипломні роботи з спеціалізацій: художні вироби з дерева, з кераміки, з металу, художня вишивка, художній текстиль та монументальне мистецтво.
 
На відкриття виставки завітала Горбач Оксана Вікторівна - спрівробітник Академії, старший методист, яка презентувала роботи студентів та розповіла про минуле і сьогодення закладу.


Під час відкриття виставки відбулася концертна програма за участі студентки Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра Соломії Камінської (сольний виступ)

та студентів Академії мистецтв ім. П.Чубинського Максима Гриба 
(спів, гра на бандурі)


Пригунової Марти (гра на фортепіано)

Виступ талановитої молоді підкреслили унікальність та неповторність національної культури України!


Виставка діє з 8 по 30 жовтня
за адресою вул. Єревнська, 12, тел. 073-444-29-10

ІСТОРІЯ АКАДЕМІЇ
☝Київську державну академію декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука було засновано у грудні 1999 року на базі Київського художньо-промислового технікуму. В основу академії закладено давні традиції українського національного мистецтва.

☝Походження академії бере початок з рисувальної школи Миколи Мурашко, Київського художнього училища (1900—1920) та Київського училища прикладного мистецтва (1938—1957), які стали першими фаховими школами для таких світочів українського малярства, як Микола Пимоненко, Олександр Мурашко, Іван Їжакевич, Фотій Красицький, Казимир Малевич, згодом Олександр Архипенко, Іван Кавалерідзе, Анатолій Петрицький, Олександра Екстер та художники-бойчукісти Іван Падалка та Василь Седляр.

☝До заснування та розвитку навчального закладу причетні перший лауреат премії імені Катерини Білокур Марфа Тимченко, народна художниця України Марія Примаченко, Іван Скицюк, Іван Гончар та інші. 

☝Від 11 липня 2018 року інститут перейменовано на Київську державну академію декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

☝Твори вихованців та викладачів зберігають музеї Німеччини, Австралії, США, Канади, Італії, Польщі, Румунії, Угорщини, Японії, Сирії, Чехії та інших країн. 

☝Викладачі та випускники навчального закладу є авторами численних мистецьких творів, їхні композиції прикрашають інтер'єри палацу "Україна", Національної бібліотеки імені В. І. Вернадського, залізничного вокзалу Києва, станцій метро "Хрещатик", "Золоті ворота", "Мінська", "Либідська", триптих «Голодомор» у Київському музеї медицини. 

☝Викладачі академії брали участь у відродженні київських святинь — Михайлівського Золотоверхого собору, Успенського собору Києво-Печерської лаври, пам'ятника княгині Ользі, Ярославу Мудрому, автори пам'ятниківВладиславу Городецькому, Леоніду Бикову, Івані Мазепі в м. Полтава, паркових скульптур.

☝Сьогодні в академії функціонують два факультети:
- Факультет декоративно-прикладного мистецтва
- Факультет дизайну
Кафедри
Кафедра рисунка
Кафедра живопису
Кафедра мистецтвознавчих та гуманітарних дисциплін
Кафедра монументально-декоративного мистецтва
Кафедра художньої кераміки, дерева, скульптури та металу
Кафедра художнього текстилю та моделювання костюма
Кафедра графічного дизайну
Кафедра промислового дизайну та комп'ютерних технологій Кафедра дизайну середовища

Немає коментарів:

Дописати коментар