середу, 11 жовтня 2023 р.

«Іван Гаврилюк – український актор»

                               Кіно-знайомство до 75 років від дня народження


За все життя видатний актор знявся у ста кінокартинах, в яких зіграв 70 головних ролей. Завжди всі складні трюки виконував без дублерів. У фільмах його герої завжи мужні, вперті, емоційні та часто гострі на язик. Вклад Івана Гаврилюка в розвиток український кіно важко переоцінити, його харизматичні герої полюбилися мільонам глядачів. Цього року йому виповнюється 75 років! Пропонуємо маленький екскурс в його творче життя.
☝Іван Ярославович Гаврилюк народився 25 вересня 1948 року у селі Йосипівка в Львівській області. За свою творчу кар’єру він отримав багато відзнак: член Спілки кінематографістів України з 1972 року; Заслужений артист Української РСР у 1977 року; Народний артист України в 1992 році. Іван Гаврилюк був першим актором незалежної України, якому було присвоєно це почесне звання.
☝У 1970 році закінчив кінофакультет Київського національного університету театра, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого (курс Артура Войтецького). Зніматися почав ще під час навчання в театральному інституті, з 1967 року. Гаврилюк дебютував у ролі Іванка в драмі Бориса Івченка "Анничка".



Карди з кінофільму «Анничка»

А от першою його великою роботою стала головна роль в історичній драмі «Хліб і сіль» після закінчення інституту.



Карди з кінофільму «Хліб і сіль»

З 1973 року Іван Гаврилюк вже став актором кіностудії ім. О. Довженка. Зіграв Богдана в релігійній драмі «Покутування чужих гріхів», Сашка Івакіна у фільмі «Ті, що йдуть за горизонт», Макара Істоміна в драмі «Це сильніше за мене».


«Ті, що йдуть за горизонт»

Пік популярності актора припав на 80-ті роки. Тоді він зіграв головні ролі в героїко-пригодницькому фільмі «На вагу золота», у драмах «Потрібні мужчини» та «Тепло студеної землі», історичному фільмі «Данило — князь Галицький», філософській притчі «Небилиці про Івана».

«Тепло студеної землі»

«На вагу золота» 


«Данило — князь Галицький»


☝З 1986 року Іван Гаврилюк став художнім керівником кіновідео-об'єднання «Україна».

☝Працював на студії Лариси Роднянської «Контакт» — актором, сценаристом і режисером. Він створив дві ліричні документальні стрічки: «Місто Коломия» та «Прикарпаття. Гори і доли» (разом з Тимуром Залоєвим).

☝З 1991 року — генеральний директор кінофірми «Воля XX». Президент кінофестивалю «Бригантина». З 1997 року — актор, режисер, сценарист, кіностудія «Контакт».

У 2002 році Іван Гаврилюк після тривалої перерви знявся в серіалі Анатолія Матешко «Критичний стан». В серіалі, на гадку всієї творчої групи, відбулось нове народження актора — він виконав роль мера міста. Працюючи над роллю соціального героя, Гаврилюк відкрив блискучі психологічні грані свого таланту.


З 2004 року не змінається в кіно.
З 2017 року переїхав з Києва на Львівщину, де і досі проживає з коханою жінкою Мирославою.

Немає коментарів:

Дописати коментар