пʼятницю, 30 травня 2014 р.

Коли відкривається небо...

Переконана, немає милішої людському серцю мелодії, аніж та, котра з перших акордів свого звучання зачіпає саму глибину, саме єство людської душі. Зачіпає, і несе, розбурхує якісь підсвідомі відчуття і наповнює світлими, чистими емоціями. І тоді здається, що відкривається небо, що немає нічого неможливого, що людина єднається з Всесвітом. І не важливо, це мінорні чи мажорні звуки, не важливі місце, час, і всякі інші умовності. Важливо лише, що музика йде від серця до серця...
А коли на музику лягають слова, коли поезія й мелодія єдинотворять, гармонійно взаємопідсилюють одна одну, то відбувається щось незвичне, якась алхімія, щось таке, що хочеться, затамувавши подих, затримати в собі, зберегти, не відпускати, тому що воно і є оте справжнє, те цінне, невловиме, чого ми постійно шукаємо в житті.
І яке щастя, коли такі моменти відвертості в житті трапляються...
Бібліотека імені М. Реріха пережила свій маленький катарсис, - інколи так буває, що певна подія стає ключовим моментом. Для нас таким моментом стала творча зустріч з поетом, піаністом-імпровізатором, теле-, радіожурналістом, дияконом Романом Колядою. Чи то так зірки зійшлися, чи такими були прагнення й очікування наших відвідувачів, чи іще щось інше, та в цей вечір відбувалось щось дивовижне - уже найперші акорди, що полинули з-під рук піаніста захопили й понесли кудись далеко. А коли злились воєдино голос поета, мелодія віртуоза та його щира, щемка, прекрасна поезія, - тоді й настав отой катарсис, те очищення душ, сердець, помислів, - ми всі з буденного світу поринули в божестенний, в світ краси, любові, благодаті.
Майже 2 години проминули "на одному диханні", люди вбирали, всотували в себе кожен звук, ловили кожне слово Романа, були цікаві запитання, і глибокі, такі що спонукають до роздумів, відповіді. Нам не хотілося відпускати маестро, хотілося слухати ще і ще, хотілося продовжити ці миті естетичної насолоди, - та час невблаганний...
Щиро дякуємо, Романе, за цей особливий, чудовий вечір, за душевну, приємну атмосферу яку Ви створили, - ми ще довго будемо в тому натхненному стані до якого Ви нас підняли.

























   
\




Немає коментарів:

Дописати коментар