вівторок, 1 вересня 2020 р.

Завершення Другої світової війни: як це було?

(до 75 років закінчення Другої світовой війни) 




Підписання капітуліяції Японії на лінкорі «Міссурі» 2 вересня 1945 р. За столом - українець Кузьма Дерев'янко

     Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт в історії людства у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. У війні взяло участь понад 60 країн, безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. 

   Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року вторгненням Німеччини до Польщі, і в Європі завершилася 8 травня 1945 року, саме в день керівництво Вермахту підписало акт про безумовну капітуляцію Німеччини. Але військові дії тривали ще кілька місяців в Азії. Друга світова війна завершилася повністю і остаточно, коли 2 вересня 1945 року в 9:04 на борту американського лінкора "Міссурі" в Токійській затоці міністр закордонних справ Японії Мамору Сігеміцу, начальник Генштабу генерал Йосідзіро Умедзу, верховний головнокомандувач союзних військ генерал армії США Дуглас Макартур, радянський генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко, адмірал флоту Великобританії Брюс Фрейзер та представники інших союзних держав від імені своїх урядів підписали Акт про беззастережну капітуляцію Японії. 

  За результатами війни було створено ООН, де Україна виступила однією із засновниць та сформовано сучасну систему міжнародних відносин. 
Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом. На боці Об’єднаних Націй воювали українці у складі армій Великої Британії та Канади (45 тис. осіб), Польщі (120 тис.), СРСР (більше 6 млн), США (80 тис.) і Франції (6 тис.), а також визвольного руху в самій Україні (100 тис. в УПА) – разом 7 млн осіб. Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі. 
    Ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в перебіг і завершення цієї війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки не тільки для нашої держави, а й для всіх країн світу!


Немає коментарів:

Дописати коментар