вівторок, 8 вересня 2020 р.

Міжнародний день грамотності


     Людина, яка вміє читати, писати вважає себе грамотною. Але вміння читати – це лише мала частина вміння бути грамотним. І тільки тоді, коли ми здатні використовувати прочитане для своєї користі, для досягнення поставлених цілей, можна вважати себе грамотною людиною! Сьогодні у сучасному світі бути неграмотним стає навіть небезпечно, адже швидкі темпи розвитку новітніх технологій потребують постійно нових знань, без яких ми можемо потрапити в неприємні ситуації. З іншого боку використання техніки призводить до того, що грамотність відходить на другий план, а на перший план виходить зручність. Щоб отримати або передати інформацію в наших гаджетах ми не зважаємо на розділові знаки, а інколи і на орфографічні помилки, бо впевнені, що нас і так зрозуміють. Людина, яка чітко і грамотно вміє висловлювати свою думку і на словах, і на папері, має глибоку повагу в суспільстві. Бути грамотним – обов’язок кожного політика, чиновника, науковця, освітянина – фактично представників усіх професій.
Грамотність –  це ще й те, що відрізняє нас від тварин. 
Нажаль грамотність для багатьох сьогодні ще не до кінця досягнута мета. 
Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності. Сьогодні в світі більше 860 мільйонів дорослих залишаються неписьменними, а більше 100 мільйонів дітей не ходять до школи. 
Довідка: Починаючи з 1966 р. ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності, намагаючись саме в такий спосіб привернути увагу суспільства й мобілізувати міжнародну суспільну думку, щоб пробудити інтерес і досягти активної підтримки зусиль, спрямованих на розповсюдження грамотності – однієї з головних сфер діяльності ЮНЕСКО, починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 р. Традиція щорічно відзначати цей день започаткована відповідною рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася у Тегерані у вересні 1965 р. Саме ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар