четвер, 1 червня 2023 р.

"Що ви знаєте про архітектора Городецького?"


Вікторина та цікаві факти з життя київського
архітектора Владислава Городецького


Владислав Городецький — видатний київський архітектор ХІХ ст. У нашому місті він провів майже 30 років життя. За цей період спроектував і побудував споруди, які стали візитівкою Києва! А що ви знаєте про Городецького? Пропонуємо вікторину, яка допоможе згадати, або дізнатися цікаві факти про його життя!



Цікаві факти з життя та творчості Владислава Городецького:

Городе́цький, Владисла́в Владисла́вович (Лешек Дезидерій Владислав, пол. Horodecki, Leszek Dezydery Władysław; 04.06.1863, с. Шолудьки, нині Немирівський район, Вінницької області — 03.01.1930, м. Тегеран, Іран) — український та польський архітектор.



☝Походив архітектор із польського шляхетного роду Гербу Корнич, дитинство провів у родовому маєтку Жабокрич (можливо, саме тому на даху його будинку на Банковій сидять величезні цементні жаби). За участь у протимосковському повстанні батька майбутнього архітектора позбавили родового маєтку. Коли Лєшеку виповнилося десять років, родина повернулася до Шолудьків.

☝Навчався у реальному училищі при лютеранському храмі Святого Павла в Одесі та на архітектурному відділенні Академії мистецтв у Санкт-Петербурзі.

☝У 1889 році архітектор переселився до Києва. Одружився з Корнелією Марр, дочкою купця І гільдії, власника двох дріжджово-винокурних заводів на Куренівці.

☝Однією з перших робот Городецького стала мармурова усипальниця баронів Штейнгелів на Аскольдовій могилі. Так почалася його тридцятирічна тріумфальна хода вулицями столиці.

☝Наприкінці ХІХ сторіччя Городецький заснував у Києві власну будівельну контору, яка за його проектами звела кілька будинків у чотирикутнику між Хрещатиком і вулицями Миколаївською (нині Городецького), Лютеранською та Банковою. Також Зодчий сміливо береться за переробку чужих проектів, щоб, уміло доповнивши, отримати досконалі архітектурні рішення, з урахуванням особливостей київського ландшафту.

Городецький побудував у Києві:

☝Караїмську кенасу, яка й сьогодні є окрасою Ярославового Валу в екзотичному мавританському стилі, хоча й втратила свій вишуканий купол під час реставрації у радянські часи.


☝Миколаївський костьол - за конкурсним проектом студента С. Валовського. Був побудований у готичних формах – із двома шпилястими вежами, круглим вікном-розеткою, з ліпним декором.



☝Міський музей (сьогодні Національний художній музей). Проєкт архітектора П. С. Бойцова. Художній музей з левами, схожий на античний храм.


☝Монументальні фасади колишньої меблевої фабрики Йосифа Кімаєра на вулиці Архитектора Городецького,13



☝Будинок Бендерського на Великій Васильківській вулиці, 25 



☝Власний прибутковий будинок по Банковій, 10 у стилі модерн – Будинок з химерами



☝Керував розбудовою вулиць Миколаївської, Ольгінської, Мерінговської

☝Також збудував гімназії в Умані та Черкасах, у Мошнах – лікарню, у Шпикові – цукровий завод, зразкову холодильню в Рахнах-Лісових, у Печері мавзолей Потоцьких, в Євпаторії – власну віллу тощо.

☝Найбільшу славу Городецькому принесло оригінальна споруда на вулиці Банковій у Києві, яка викликає захват та здивування навіть сьогодні. Будинок у стилі модерн на вулиці Банковій – справжній шедевр архітектури! Споруду було виконано з цементу. Скульптор створював ефект натурального каменю, проходячи по поверхні карбом. Фасад будинку прикрашають різноманітні зображення звірів: голови слонів і носорогів, пітона, крокодила, ящірки, козулі, казкові риби, величезні квіти.

☝Будинок мав високий рівень комфорту і був призначений для здавання квартир в оренду, вражав фантастичним декором із численними мисливськими трофеями господаря і зображеннями дичини і морських створінь. Найкраща з п'яти квартир будинку належала самому архітектору з родиною. Поруч із будинком навіть звели корівник, аби його мешканці щоранку могли насолоджуватися свіжим молоком.
☝Владислав Городецький є одним із найвідоміших архітекторів Києва. Елегантний, ексцентричний пан, пристрасний мисливець, романтик у творчості та водночас підприємець. Він володів акціями цементного заводу «Фор» на Куренівці (будучи водночас і його архітектором), заводу вуглекислоти та сухого льоду в Сімферополі.
☝Владислав Городецький присвятив своє життя не лише архітектурі. Він мав багато інших захоплень: виконував найтонші ювелірні вироби, розробляв різні моделі взуття та одягу,в тому числі був дизайнером сценічних костюмів для театру Соловцова, малював, ліпив, гравіював, будував у Києві аероплани. Архітектор захоплювався новітніми технологіями свого часу — один із перших київських телефонів і автомобілів належали Городецькому, він навіть піднімався у небо на одному з перших літаків і був добре знайомим з іншим відомим киянином — авіаконструктором І.Сікорським.
☝З подорожей він привозив трофеї для київських музеїв. Був членом мисливських товариств Франції, Англії.
☝У нашому місті архітектор провів майже 30 років життя.

☝У 1920 році архітектор почав працювати у Польщі. Тут він реставрує палац князів Вишневецьких, будує критий ринок, бойні, електростанцію, різні комунальні об’єкти. Після вдалих архітектурних проектів, Владислав Городецький очолював бюро американської фірми «Г. Улен і К-о». На замовлення уряду Ірану проектує шахський палац, театр, готель й вокзал у Тегерані.
☝Владислав Владиславович Городецький помер 3 січня 1930 року й похований у Тегерані на католицькому кладовищі. На його могилі викарбовано зворушливий напис польською «Світлої пам'яті Владислав Лєшек Городецький, професор архітектури. Народився 23 травня 1863 — помер 3 січня 1930. Нехай йому чужа земля буде легкою».

☝Поряд з вулицею Городецького, де жив і проектував розкішні будинки сам архітектор, можна відшукати бронзовий пам'ятник: елегантний пан Владислав смакує каву за столиком, на якому, поряд із кавовим приладдям у стилі модерн, лежить книга «У джунглях Африки».









Немає коментарів:

Дописати коментар