понеділок, 19 червня 2023 р.

Всесвітній день біженців: Підтримка та важливість

Інформування


Кожного року, 20 червня, мільйони людей по всьому світу відзначають Всесвітній день біженців. Цей день присвячений підтримці та визнанню мільйонів людей, які були примушені залишити свої домівки через війну, конфлікти, переслідування або природні катастрофи. Він нагадує нам про необхідність захищати права та надавати допомогу людям, які опинилися в скрутному станищі.

Війна в Україні – 
одна з наймасовіших криз вимушеного переселення в історії ООН!

Рік тому Україну через військову агресію з боку російської федерації накрила хвиля руйнувань і людських страждань у масштабах, небачених у Європі впродовж трьох поколінь. Мирні міста і села ворог стирав з лиця землі ракетами і бомбами. Українці пройшли за цей період нелюдські випробування: узимку під час бомбардувань важливих об’єктів цивільної інфраструктури — ТЕЦ, електростанцій, мерзли у підвалах, лікарі оперували при свічках і без анестезії, літні люди залишились без життєво необхідних лікарських препаратів. В умовах війни особливо страждали діти. Багато жінок з дітьми вимушені були емігрувати в дружні країни, які протягли руку допомоги постраждалим.

Цього року Україна зіштовхнулася з ще одним актом вандалізму з боку ворога - руйнацією Каховської ГЕС. Небачена катастрофа XXI ст. знищила тисячі осель, вбила десятки тисяч тварин, постраждала екосистема затоплених регіонів. Це спонукало до нової хвилі еміграції біженців.

Важливо пам'ятати, що біженство - це глобальне явище, що стосується кожної країни. Всі ми маємо зрозуміти, що ніхто не вибирає бути біженцем. Це становище є результатом різних складних обставин: хто тікає від конфліктів чи переслідувань, хтось від віськової агресії, щоб зберегти життя. Підтримка біженців і надання їм допомоги - це не тільки акт гуманності, але і моральний обов'язок кожного з нас.


У Всесвітній день біженців відбуваються різноманітні заходи, які висвітлюють цю проблему та мають на меті допомагати постраждалим.

20 червня о 12:00 відбудеться брифінг на тему: «Українські біженці: виклики та допомога з боку ООН».
Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.
Спікерка: Кароліна Ліндхольм Біллінг - представниця Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.


Історія: Всесвітній день біженців проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році. Щорічно, 20 червня, Організація Об’єднаних Націй, Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) та громадянські спільноти у всьому світі проводять заходи, щоб привернути увагу громадськості до мільйонів біженців та внутрішньо переміщених осіб.


2 коментарі:

  1. Цей день дійсно важливий, бо за кордоном опинилося близька 8 млн українців, життя на чужині ніколи не було легким , зараз ті українці,які за кордоном мають спокійне "відносно" життя , і частина жінок та дітей залишиться в інших країнах , суспільство, різні інституції повинні створювати програми ,щоб більше людей змогли повернутися додому! Дякую за статтю та нагадування про такий день

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо за коментар. Для українців це дійсно важке випробування.

      Видалити