понеділок, 17 липня 2023 р.

ЩО ВИ ЗНАЄТЕ ПРО ШАХИ?

Вікторина та цікаві факти

Згідно наукових спостережень, шахи корисні для здоров’я, тому що дозволяють розвинути мислення і вирішувати більш складні завдання, легше виробляти нові ідеї. Чим раніше дитина почне грати в шахи, тим більше користі отримає впродовж життя! Пропонуємо до вашої уваги просту вікторину про непросту гру людства - ШАХИ!

 

☝💙💛У суверенній Україні щорічні першості з шахів серед чоловіків проводяться з 1991 року. У 1992 році була заснована Федерація шахів України (ФШУ). 1 листопада 2011 року Верховна Рада прийняла Постанову «Про проголошення Дня шахів в Україні». За це рішення проголосувало 277 народних депутатів. Святкування Дня шахів в країні з тих пір щорічно проходить 20 липня. Дата встановлена на честь Міжнародного дня шахів, який відзначається в світі з1966року.

Цікаві факти про гру в шахи:

☝ Королева спочатку була слабкою фігурою — рухалася тільки на одну клітку по діагоналі. Правила змінили, коли іспанська королева Ізабелла Кастильська (1451-1504) стала однією з головних правительок в Європі.
☝ Складна шахова дошка була винайдена в 1125 році шаховим священиком. Оскільки церква забороняє священикам грати в шахи, він сховав свою шахову дошку, зробивши її схожою на дві книги, що лежать разом.
☝ Людина, що займається грою в шахи, повинна бути фізично витривалою і мати міцну нервову систему. Кажуть, що саме під час гри в шахи померли Іван Грозний і королева Бельгії Марія Генрієтта Анна.
☝ Гаррі Каспаров одного разу сказав, що "шахи — це муки розуму". Мабуть, тому хтось вирішив об'єднати шахи з фізичними випробуваннями, створивши шахбокс. Голландський художник Іпе Рубінгстав є родоначальником шахбокса, після того, як побачив ідею поєднувати шахи й бокс в одній книзі-коміксі. У шахбоксі чергуються раунди шахів і боксу і девізом є "битви відбуваються на рингу, а війни ведуться на дошці".
☝Спочатку шахові партії грали без годинника. При цьому гравці могли грати багато годин, а то й доби поспіль, доводячи один одного до знемоги. У 1851 році під час турніру з шахів, помічник судді зафіксував, що "партія не була завершена через те, що гравці, врешті-решт, заснули". Після цього через рік на міжнародному турнірі ввели контроль часу у вигляді пісочного годинника, а в 1883 році з'явилися перші механічні шахові годинники, створені британцем Томасом Вілсоном.
☝ На грі в шахи можна непогано заробити. Призовий фонд чемпіона світу з шахів — 2 мільйони євро. Переможець отримає 60% від суми, той, хто програв — 40%.
До гросмейстера гравця відділяє всього 5 кроків, але зате яких:
💪Почати займатися шахами потрібно якомога раніше, бажано в дитинстві. У дитини, яка почала грати в 5-8 років, великі шанси на успіх, тому що в цьому віці мозок здатний вбирати будь-які алгоритми шахового мистецтва.
💪Бути готовим удосконалювати свій скіл кожен день. Стати кращим у світі — це довга і копітка робота.
👴Знайти досвідченого наставника, який побудує ефективну програму навчання, буде підтримувати інтерес в учні, допоможе в розвитку і розкриє сильні й слабкі сторони.
☝Отримати три гросмейстерських бали. Для цього потрібно взяти участь в 3 турнірах з нормою проти трьох гросмейстерів з різних країн.
Вийти в рейтингу на 2500 ФІДЕ.

Немає коментарів:

Дописати коментар