неділю, 2 липня 2023 р.

День Військово-Морських Сил Збройних Сил України

Інформування, цікаві факти та перегляд художнього фільму "Черкаси"



☝В 2023 році День Військово-Морських Сил Збройних Сил України (День флоту України, День Військово-Морських Сил України) припадає на 2 липня.
До складу ВМС ЗСУ входять: надводні сили, морська авіація і артилерія, морська піхота, військово-морські бази, військовослужбовці частин забезпечення та ін.
☝В цей особливий день дякуємо всім військовослужбовцям ВМС ЗСУ, які й сьогодні самовіддано захищають незалежність нашої держави.
☝Відродження військово-морського потенціалу держави є однією з цілей оборонної реформи, в даний час Україна розвиває військово-морське співробітництво з державами-членами НАТО і ЄС.

Пропонуємо до вашої уваги цікаві факти про ВМС України

☝18 січня 1992 року особовий склад 3-ї школи водолазів Чорноморського флоту в Севастополі під керівництвом капітана 3-го рангу Олександра Клюєва склав присягу на вірність українському народу. Це був перший підрозділ колишньої Радянської Армії, який приніс присягу Українським ВМС.

☝21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 з піднятим прапором України перейшов із Криму до Одеси. З метою змусити екіпаж СКР-112 відмовитися від присяги на вірність українському народу, РФ переслідувала СКР-112 із залученням сторожового корабля, двох протичовнових літаків Бе-12 та інших кораблів та особового складу.

☝Першим командувачем ВМС із 1992 по 1993 рік був віцеадмірал Борис Кожин. Перший раз День ВМС відзначили у Севастополі 1997 року.

☝Багатонаціональне навчання "Сі Бриз" відбувається щорічно в Україні з 1997 року. Співорганізаторами навчань є Україна та США.

☝У 2011 році першим підрозділом ЗСУ, який вступив на бойове чергування у складі бойової тактичної групи ЄС HelBRoC, став підрозділ першого окремого батальйону морської піхоти ВМС.

☝У складі ВМС до вторгнення Росії проходили службу 15470 осіб, на озброєнні знаходилися п'ять корветів, один фрегат, три тральники, два десантні кораблі, підводний човен, 49 допоміжних кораблів і 35 літаків.

☝У 2014 році, під час анексії кримського півострова, Україна втратила близько 85% кораблів свого флоту, ключові військово-морські бази та розвинену інфраструктуру на території півострова. Штаб ВМС України передислокувався на територію Одеси.

☝У 2016 році Марина Каналюк уперше за всю історію ВМС стала капітаном першого рангу серед жінок. Вона не зрадила присягу під час окупації Криму.

☝У 2018 році в Одесі під час урочистих заходів з нагоди Дня ВМС до складу національного флоту включено 4 броньовані артилерійські катери: Вишгород, Лубни, Кременчук та Нікополь.

☝У листопаді 2019 року на патрульних катерах Island США підняли український та прапор національних ВМС. Старобільськ та Слов'янськ – катери, передані Україні американцями у рамках військової допомоги.


Запрошуємо до перегляду повнометражного художнього фільму "Черкаси" режисера Тимура Ященка. Фільм заснований на реальних подіях весни 2014 року. Однойменний мінний тральщик, заблокований російськими військами в бухті озера Донузлав під час анексії Криму, три тижні чинив опір ворогу і став єдиним із 9 українських кораблів, що не спустив державний прапор.
Консультант проекту – реальний командир тральщика Юрій Федаш. До акторського складу також увійшли справжні моряки, які брали участь в обороні корабля.

Фільм момна подивитися за посиланням:

Немає коментарів:

Дописати коментар