пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Тотальні війни. Творення модерної України в 1914—1954 роках

Виставка однієї книги


Юрій Лібер: Тотальні війни. Творення модерної України в 1914—1954 роках 

Пропонуємо до вашої уваги книгу, яка є синтезою найдраматичнішого періоду української історії – першої половини ХХ століття. Ю. Лібер показує як епоха «тотальних воєн» вплинула на реалізацію українського модерного проекту. Він переконаний, що ключ до розуміння української історії та сучасних викликів перед якими стоїть Україна, приховується саме в цьому періоді. Не випадково верхньою хронологічною межею його праці є 1954 рік – адміністративне перепідпорядкування Криму УРСР, яке знаменувало закінчення оформлення України в її сучасних кордонах.
Завдання кожної нації — примиритися зі своєю пам'яттю, навчитися дивитись у майбутнє, враховуючи уроки минулого. Довга тінь війни, яка тяжіє над Україною, повсякчас повертає її до модернізації проектів і водночас до проживання травматичного досвіду. Автор переконливо доводить, що дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували і заразом творили українську націю й відіграли важливу роль у формуванні сучасної України. Ця книжка — важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну історію ХХ століття. 

«Джордж Лайбер витворює концепцію 1914–1945 років як новітньої «Тридцятилітньої війни» – ця концепція стала віссю актуального нині й цікавого сприйняття української історії першої половини ХХ століття».(Франк Сисин, Канадський інститут українських студій, Університет Альберти) 

Про автора: Джордж Лібер (George O. Liber, США) – науковець, історик, професор Департаменту історії університетів Алабами та Бірмінгема, у минулому – спостерігач ОБСЄ під час президентських (2010) та парламентських (2012) виборів в Україні. Автор книжки «Total Wars and the Making of Modern Ukraine, 1914—1954» («Світові війни і творення модерної України, 1914—1954») (Торонто, 2016). Професор Джордж Лібер народився в Австралії в родині українських повоєнних емігрантів. У 1958 році, коли Джордж був ще дитиною, родина переїхала до Сполучених Штатів. Він навчався в університеті Індіани. Ступінь магістра отримав в Гарварді. Становлення Лібера як науковця закінчилося у 1986 році із здобуттям PhD в Колумбійському університеті. 
Перекладач Артемій Дейнека 
Видавництво Віват Рік видання 2019 

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії: 

Тотальна війна — війна, в якій країни-учасниці використовують всі доступні їм ресурси і методи, щоб перемогти противника. Такого роду війни відбувалися на Землі з незапам'ятних часів, однак до кінця XIX століття і пізніше, з появою женевських конвенцій, що стосуються ведення війни, вони стали виділятися в окрему категорію. 
Концепція тотальної війни, розроблена німецькими військовими теоретиками на початку XX століття, з частковою опорою на досвід Франко-прусської війни зводилася до наступного: сучасна війна — це війна не армій, а націй. Отже, з метою перемоги необхідно з одного боку мобілізація всіх ресурсів «своєї» нації (наприклад, призов на військову службу чоловіків «від 16 до 60» років), з іншого — всебічний вплив на ворожу націю (включаючи такі методи як пропаганда, терор і т.д.) з метою зламати її дух і досягти, щоб вона зажадала від свого уряду припинення опору. 

Немає коментарів:

Дописати коментар