середу, 15 квітня 2020 р.

Екологія б'є на сполох


День екологічних знань! 




Історія цього дня починається з 1992 року, коли на Конференції ООН в Ріо-де-Жанейро, де обговорювалися проблеми навколишнього середовища, було підкреслено величезне значення екологічної освіти населення всіх країн світу в реалізації стратегії сталого розвитку людства. 

В Україні день екологічних знань відзначається з 1996 року за ініціативи громадських природоохоронних організацій. Основна мета цього свята — просування екологічних знань та формування екологічної культури населення, інформування громадськості про стан справ в області екологічної безпеки та про стан навколишнього середовища, а також виховання і підготовка громадянина, що вміє мислити екологічно. 

Свято покликане викорінити споживче і бездумне ставлення людей до природних ресурсів і навколишнього середовища, і екологічна просвіта має підвищити обізнаність людей, а також направити їх розумовий процес в правильне русло. 

Сьогодні низький рівень екологічної свідомості нашого суспільства, призвели до значної деградації довкілля України, надмірного забруднення поверхневих і підземних вод, повітря і земель, нагромадження у дуже великих кількостях шкідливих, у тому числі високотоксичних відходів виробництва. Такі процеси тривали десятиріччями і призвели до різкого погіршення стану здоров'я людей, зменшення народжуваності та збільшення смертності, а це загрожує вимиранням і біологічно-генетичною деградацією народу України. 

Становлення екології як науки відноситься до середини ХІХ ст. і пов’язується з ім’ям видатного німецького біолога-дарвініста Ернста Геккеля. У 1866 році Е. Геккель використав термін «екологія» в своїй роботі «Загальна морфологія». Термін «екологія» походить від грецького «oicos» – дім, помешкання, місце перебування та «logos» – наука. Тобто – це наука про дім, місце існування. Тож закликаємо всіх зберегти єдність з матінкою-природою, зберегти свій дім, своє місце існування, як для нинішніх мешканців Землі, так і для нащадків. 




Немає коментарів:

Дописати коментар