вівторок, 28 квітня 2020 р.

Хроніки Томосу. «Своя церква»: шлях українців до автокефалії.


Виставка однієї книги: 
Катерина Щоткіна 
Хроніки Томосу. «Своя церква»: шлях українців до автокефалії. 

Що таке автокефалія і як вона стала «мрією українського народу»? 

     У книжці Катерини Щоткіної наведено відомості про виникнення, формування і становлення української церкви, висвітлено гострі питання, що назрівали протягом століть: еволюції та незалежності української кафедри, втрачених і збережених традицій, зв’язку політичних і церковних векторів розвитку нації; пояснено причини і приховані особливості процесу здобуття Україною автокефалії; розглянуто перспективи майбутнього української нації й держави. Протягом століть тривають змагання не тільки за Українську державу, а й за українську церкву. Томос про автокефалію УПЦ був чи не топовою новиною осені 2018 року. Так, ця подія має неабияку історичну цінність та необхідність в поточних політичних умовах. Але які події передували отриманню Томосу? І чому цього не трапилось раніше? Та що насправді означає «своя церква» для українців? Протягом століть тривають змагання не тільки за Українську державу, а й за українську церкву. Київ — самобутнє місто, з особливою християнською місією, і має всі підстави для самостійності. Виникали і формувалися церкви, втрачалися і зберігалися традиції, змінювалися напрями і прагнення… Та ідея української автокефалії, прокидалася щоразу, коли її лиця торкався бодай найлегший подих свободи. 
     Ми зможемо стати свідками докорінних змін у системі стосунків, що склалися у світовому православ'ї, — побачити, як створюються і розпадаються тисячолітні союзи, як змінюються віковічні правила гри… Томос і автокефалію українська церква й уся Україна сприйняли як перемогу. Невдовзі нам усім доведеться переконатися у тому, що це лише квиток у майбутнє.
Розпочинається нова ера Вселенського православ’я. Але це вже зовсім інша історія. 
     Про автора: Катерина Щоткіна народилась у Києві. За освітою вчитель музики, магістр культурології. Майже 15 років працювала в редакції «Дзеркала тижня», водночас дописуючи для різних українських і зарубіжних видань. Спеціалізується на релігійній тематиці. Перший лауреат Премії імені блаженного Кароля Войтили для релігійних журналістів (2011). Автор декількох дитячих книжок. 
Видавництво: Vivat
Рік видання: 2019 





Немає коментарів:

Дописати коментар