четвер, 30 квітня 2020 р.

Нашого цвіту по всьому світу

Бені Ґудмен – Король свінгу з України

(до Міжнародного дня джазу)

     В Міжнародний день джазу пропонуємо згадати людину, яка зробила неоціненний вклад в світову історію джазу в середині 30-х років. 
Його називали Королем свінгу, і саме він навчив танцювати всю Америку. 
Бені Ґудмен - народився в Чикаго в родині бідних єврейських емігрантів з містечка Біла Церква, що під Києвом. Щоб хлопець мав краще життя, його батько записав на приватні уроки до місцевого вчителя музики німця вчитися грі на кларнеті, далі вчився грати на кларнеті і в школі при синагозі. Вже в юні роки став віртуозом і виступав у різних колективах.
     Бенні виявився не лише талановитим, а й украй відповідальним. Він займався мало не з фанатизмом, по 5-6 годин на день, відточуючи свою майстерність. Ця звичка – постійної роботи над собою – збереглася у нього на все життя. Зліт Бенні Ґудмена став вибухом! В одну ніч джаз, який був мистецтвом вузького кола шанувальників, стає найпопулярнішою музикою Америки. Ґудмен був буквально закоханий у свій кларнет і переконаний, що разом вони можуть абсолютно все. Ґудмен був надзвичайно артистичним, а звук його кларнету – прекрасним. Він виходив на сцену, як респектабельний джентльмен, та, доторкнувшись губами до кларнета, починав танцювати на стільці, стрибати на одній нозі, звиватися змією в ритмі музики – це заворожувало й доводило публіку до екстазу. І в цьому не було жодної фальші чи гри – це був Ґудмен. 
     Упродовж 1930-х років слава Бенні Гудмена зростала. Він виступав спочатку у тріо, пізніше у квартеті, а потім у секстеті. 16 січня 1938 його колектив дав славетний концерт у Карнегі-холі. 
     Бені Гудмен ставився до своїх вчителів з великою повагою, які переважно були афроамериканцями. Він першим увів чорного музиканта в шоу-біз, в його оркестрі грав не один такий музикант! Успіх Бенні Ґудмена у свінгу порівнюють з успіхом Елвіса Преслі у рок-н-ролі. Обидва популяризували «чорну» музику серед білої молоді. 

Нашого цвіту по всьому світу! 


Немає коментарів:

Дописати коментар