середу, 8 квітня 2020 р.

Міжнародний день ромів!

Цей день в історії

8 квітня – Міжнародний день ромів!
Це свято відзначається з 1971 року, коли в Лондоні відбувся перший в історії Всесвітній циганський конгрес, який відвідали представники тридцяти країн та затвердили національні символи і проголосили себе єдиною в світі вільою нацією. Національний прапор ромів – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині. Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя, а ще підкреслює зв’язок циган зі стародавніми індоаріями. Гімн ромів написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».
Перші історичні згадки про циган, датуються 1501 роком. Сьогодні за орієнтовними даними, їх чисельність у наш час складає близько 10 мільйонів чоловік. Традиційними для циган областями діяльності є мистецтва, торгівля, конярство і ремесла. Вважається, що саме цигани широко розповсюдили в мусульманських країнах танець живота, а знаменитий циганський національний костюм був придуманий в 19 столітті. Найбільша кількість представників цієї національності в Албанії, Аргентині, Румунії, Молдові, Хорватії, Росії, Білорусії, Україні, Бразилії. На території України проживає близько 50 тисяч ромів, найбільше кількість їх зосереджена в Закарпатській області – більше ніж 14 тисяч чоловік.
Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцюристи, актори, режисери, боксери, футболісти, історики, політики, священики, місіонери, художники і скульптори.
У 19 столітті з підвищенням терпимості до циган в Європі пішов дуже швидкий процес інтеграції їх у суспільство.
Перш за все ми поважаємо цю націю за самобутність культури та традиції, які вони зберегли та несуть скрізь час.




Немає коментарів:

Дописати коментар